Invasion of the Body Snatchers

Invasion of the Body Snatchers filmrutaInvasion of the Body Snatchers (svensk titel: Världsrymden anfaller) gjordes ursprungligen 1956 och var då regisserad av Don Siegel. År 1978 gjordes en remake med Donald Sutherland och Brooke Adams i huvudrollerna, men den filmen havererade halvvägs. Originalet med Kevin McCarthy och Dana Wynter som Miles och Becky är däremot en lyckad mix av science fiction och thriller.

Det hela börjar med att läkaren Miles får höra talas om två fall: det ena där en pojke påstår att hans mamma inte längre är hans mamma och det andra är en kvinna som hyser samma märkliga känsla inför sin man som tycks ha bytt personlighet. När sedan en egendomlig man hittas livlös i samma småstad inser Miles, som ditkallats, att något inte står rätt till.

Det som till en början bara tycktes som en masshysteri med orsak över världens tillstånd (kalla kriget pågick som bäst när filmen gjordes), verkar ha mer konkreta yttringar … Miles och Becky upptäcker ett slags snabbt förökande plantor som skapar kopior av människor och vilka sedan tycks ta över originalet. Alla dessa kopierade versioner tycks sedan vara sammanlänkade på ett kusligt vis – de människor som reproducerats verkar alla likadana på insidan.

Det finns ett underliggande budskap i Invasion of the Body Snatchers om hur viktigt och ibland svårt det kan vara att förbli människa och mänsklig med allt vad det innebär från förmågan att hysa kärlek till svårigheten att behålla sin särart som individ. Detta är ett vanligt tema inom genren, men gestaltas här originellt och skrämmande.

Många är de senare filmer och serier som har använt sig av scenariot från Invasion of the Body Snatchers där en växande epidemi av hotfull karaktär snart hotar hela mänskligheten.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆