Pickpocket

Pickpocket filmrutaPickpocket (Ficktjuven) är en fransk film från 1959 av regissören Robert Bresson. Bara idén att ha en ficktjuv i huvudrollen skvallrar om att detta är en originell film.

Pickpocket är berättelsen om Michels (Martin LaSalle) bekännelser som ficktjuv. Det är dock inte som en simpel brottsling han förklarar sig utan det finns också ett idékomplex kring hans agerande. Med ett udda perspektiv framhärdar Michel kring företaget att ta för sig av andras tillgångar. Han menar att vissa utan tillräcklig begåvning som är predestinerade att hamna utanför samhället borde ha rätten att stjäla, vilket därigenom skulle utjämna den ekonomiska balansen och i slutändan bli billigare för samhället. När han framlägger idén för sin övervakare säger denne att det skulle göra världen upp och ned varpå Michel själv svarar att den redan är upp och ned och att det skulle kunna vända den rätt.

Michel övar upp sin fingerförmåga och blir expert på att stjäla en plånbok eller en armbandsklocka utan att offret tar notis. Det är dock en bransch där de stora riskerna är ofrånkomliga, vilket Michel också kommer få erfara.

Filmens rikedom finns lika mycket i det idéburna som det rent händelseladdade och inte minst dess svart-vita visuella filmkonst.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆