Life is Sweet

Life is Sweet filmrutaMike Leighs vardagsrealism har en rad särmärke och Life is Sweet från 1990 är en av hans mest lössläppta filmer, fast där det humoristiska blandas med allvar. Det är en dramakomedi med tvättäkta originella karaktärer i flera av rollerna Vi bjuds vi på några oförglömliga insatser, inte minst av Timothy Spall som Aubrey. Hade det inte varit för att denne dykt upp i en rad kända roller – inklusive filmer av Leigh – hade man kunnat tro att han verkligen var vara galen på riktigt.

I centrum för handlingen finns en familj med två systrar – den ena välartad medan den andra framstår som missanpassad. Som vanligt låter Mike Leigh det ta tid för karaktärerna att utvecklas även om det i denna film är lite högre tempo och klarare riktlinjer än i vissa av hans andra filmer.

I Mike Leighs arbetarklassmiljöer är det inte ovanligt med skådespelare som knappast kan sägas vara fotogeniska. Dem ingår i filmer som inte görs efter mallen och det är nog inte osant att säga att det är ett slags filmer som inte görs längre. Bara det är en av anledningarna till att se denna 1990-talspärla.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆