Runaway Train

Ruanway Train filmrutaRunaway Train med regi av Andrei Konchalovsky och ett manus av bland andra Akira Kurosawa kan förmodligen betecknas som actiondrama eller thriller, men är framför allt en annorlunda film där det spektakulära får samsas med det existentiella.

Manny (Jon Voight) och Buck (Eric Roberts) lyckas rymma från Stoneheaven-fängelset i Alaska. De lyckas osedda ta sig ombord på ett tåg, men så får lokföraren en hjärtattack och tåget skenar okontrollerat i hög hastighet. Att hoppa av i farten är självmord och att ta sig fram till loket och stoppa tåget tycks vara en omöjlighet.

Det finns ett par klichéer i filmens första skeden och vi känner igen den sadistiska fängelsedirektören med ett särskilt ont öga till en av sina fångar. Men annars är det väl utfört ifråga om huvudkaraktärernas psykologi och trots den begränsade spännvidden i handlingen blir det spännande.

Vad som kanske mest gör att Runaway Train tåls att se om trots ett antal decennier på nacken är att den utmanar den stereotypa bilden av den kriminella hjälten på film.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Runaway Train är med på Topplista över bästa action filmer.