Man of the West

Man of the West filmrutaAnthony Mann var en av de mest gångbara westernregissörerna på 1950-talet. Han gjorde inte minst fem filmer med James Stewart i huvudrollen. Man of the West som kom tre år senare är hans sista film inom genren. Det är Gary Cooper som axlar huvudrollen denna gång.

Coopers karaktär heter Link Jones och är på väg med tåget med uppdrag från sin hemby att anlita en skolfröken. Efter ett rån mot tåget hamnar han och två andra passagerare i vildmarken innan de hittar ett hus, vilket dock innehas av männen som var involverade i rånet. Det uppdagas nu att Link har ett annat förflutet då han tidigare varit deras ledares högra hand.

Link tvingas åter ta itu med sitt förflutna och räds inför vilka sidor hos hans gamla jag som skulle kunna komma till liv igen då han pressas till att samarbeta i ett kommande rån. Gary Coopers karaktär är en gentleman med likheter hos de karaktärer till exempel Randolph Scott gestaltat, men Man of the West övertygar i det avseende att flera av skurkrollerna utgörs av komplexa karaktärer.

Precis som i en av John Fords sista filmer The Liberty Valance (1962) är Anthony Manns sista western ett moget verk som inte enbart ställer dem inblandade mot varandra utan också låter dem reflektera över sig själva i en tid av förändring.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg