Midnight in Paris

Midnight in Paris filmrutaWoody Allen har i sina senaste filmer trätt tillbaka för att enbart stå bakom kameran. I Midnight in Paris är han ändå delvis tillbaka framför kameran. Owen Wilson karaktär Gil Pender är nämligen en nära avbild av Woody Allens egna karaktärer. Han efterliknar i det tafatta, romantiska och virriga, ja till och med röstens intonation är lik.

Gil besöker Paris med sin flickvän och hennes föräldrar. Gil är en väl ansedd Hollywood-regissör, men närmast om hjärtat ligger den roman han skriver på. Hans flickvän som är av pragmatisk läggning förstår inte varför han inte kan hålla sig till det han redan visat sig behärska. Hon saknar till skillnad från honom också all entusiasm för Paris som romantisk stad.

Men då Gil en kväll tar en sen promenad och råkar gå vilse i staden blir han upphämtad av en bil. Han hamnar kort därefter på en fest där personerna och inredningen tycks vara från en svunnen tid. När några av gästerna dessutom råkar heta Scott och Zelda Fitzgerald och värdens namn är Jean Coucteau börjar Gil på allvar undra var han har hamnat.

Det blir inte bättre när de lämnar stället och stiger in i ett kafé och stöter på en man vars namn är Hemingway. Gil tycks ha hamnat i det Paris där så många författare och konstnärer bosatte sig under 1920-talet. Han får även nöjet att stöta på Gertrud Stein (kritikern), Pablo Picasso (konstnären), Luis Buñuel (filmmakaren) och ett flertal till för eftervärlden kända personer.

Det är inte första gången Allen bjuder sin publik på en tidsresa, det skedde i science-fiction komedin Sleeper. Den här gången går resan dock bakåt i tiden och filmens budskap är åtminstone tydlig på en punkt: varje generation tycks längta tillbaka till en mer genuin tid, det som så gärna betraktas som en ”guldålder”.

Paris in Midnight är en charmig romantisk komedi och inte helt utan substans förstås då Woody Allen står som är avsändare. Flera av karaktärerna är trots allt ganska enkla och ibland får skämten ett förtydligande på ett sätt som Allen inte alltid gett dem, inte under det som var hans egen guldålder.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆