My Brilliant Career

My Brilliant CareerMy Brilliant Career (Min lysande karriär, 1979) porträtterar Sibylla (Judy Davis) som har växt upp i enkla förhållanden på en gård i Australien i slutet av 1800-talet. Då familjens ekonomi börjar tryta har dem inte längre råd att ha kvar dottern och en plats som tjänare arrangeras för henne. Sibylla som drömmer om att göra något stort ser sina drömmar rinna ut i sanden. Men genom en lycklig omständighet kommer ett brev från hennes mormor där hon ombeds flytta till hem till henne.

Trots en materiellt förbättrad livsstandard blir livet inte alldeles enkelt. Hon förväntas träffa en man, gifta sig och bli en mor i hemmet, fast hon går resolut sin egen väg. Sibyllas strävan gäller mest av allt en karriär och på frågan inom vilket område svarar hon nonchalant: ”litterature, music, art … maybe the opera – I haven’t made up my mind yet”.

Det är Sibyllas ambitiösa och självständiga framtidsplaner som konfronteras med konvenans och trygghet. På den här tiden fanns det inte utrymme för någon ”själviskhet” från en ung kvinna utan hon förväntades leva i omsorgen av en man. När hon ändå blir förälskad i Harry (Sam Neill) prövas hennes vilja.

Historien om en ung kvinna som vill frigöra sig från sitt eget köns konventioner i en tid av mesallianser och mansdominans i yrkeslivet har gestaltats många gånger på film. My Brilliant Career är dock befriad från stereotypa drag och imponerar i de flesta avseenden. Både Davis och Neill spelar med övertygelse utan att ge sig hän till överdrifter.

Berättelsen har en romanförlaga som är skriven av Miles Franklin som också är förebilden för Sibylla. Romanen med samma namn som filmen publicerades 1901. För regin står en annan australienska: Gillian Armstrong.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆