The Outlaw Josey Wales

The Outlaw Josey Wales filmrutaClint Eastwood spelar både huvudroll och regisserar i en western som turnerar det välkända temat kring den ensamma hämnaren med ett stycke amerikansk historia och en nyansering av genren.

Efter att ”redlegs” (en militant grupp som stred på Nordstaternas sida i det amerikanska inbördeskriget) mördat hans fru och son blir Josey Wales (Eastwood) part i en gerillagrupp bestående av sydstatare som ännu inte gett upp kriget. Josey Wales är också en historisk person och filmen bygger på biografin Gone To Texas av Forrest Carter. Det är till slut bara Josey Wales som orkar fortsätta strida och vägra svära eden till den amerikanska unionen som kan ge sydstatarna amnesti.

The Outlaw Josey Wales (svensk titel: Mannen utanför lagen) gjordes en tid efter de kända filmerna som Sergio Leone regisserade, fast Eastwoods kallblodiga persona är intakt. I mötet med en prisjägare som är ute efter belöningen på Josey Wales går replikskiftet:

Prisjägaren: You’re wanted, Wales.
Josey: Reckon I’m right popular. You a bounty hunter?
Prisjägaren: A man’s got to do something for a living these days.
Josey: Dyin’ ain’t much of a living, boy.

The Outlaw Josey Wales följer inte helt de typiska dragen inom westernfilmen. Wales är en mordlysten krigare som aldrig skulle komma på tanken att begrava sina offer. Han är heller inte hjälten som rider iväg i solnedgången utan Eastwood porträtterar denna gång en man som i stället letar efter en gemenskap.

Det är en väl framställd berättelse, fast som hade blivit än mer intressant om uppdelningen mellan good guys och bad guys inte varit lika hårt skuren.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆