Notorious

Notorious filmrutaIngrid Bergman och Gary Grant spelar paret Alicia och Devlin som upplever kärlek vid första ögonkastet, men vars kärleksplaner blir uppskjutna för ett spionuppdrags skull.

Alicia vars far blivit ställd inför rätta anklagad för spionage åt nazisterna blir uppsökt av en amerikansk agent, Devlin. Den amerikanska underrättelsetjänsten har reda på att Alicia saknar sympatier för sin far och ber henne spionera på en av hennes faders bekanta som lever i Rio.

Att fullgöra uppdraget innebär att hon inleder en nära relation med denne, vilket hon går med på lika mycket för att sona faderns brott som i besvikelsen av att Devlin inte råder henne att avböja. Devlin lider dock stora kval i det tysta då han slits mellan sin yrkesplikt och sina privata angelägenheter med Alicia.

Alicia blir en spion i ett hus där nazistsympatisörer umgås. Hon känner hon sig övergiven av Devin som tycks samtycka till att hon används som bete och dessutom förringar henne för att hon själv samtyckt.

Alfred Hitchcock levererar med Notorious ett tekniskt mästerverk. Hitchcocks fångar upp karaktärernas känslor med närbilder och förstärker bland annat deras intryck med hjälp av kameravinklar. Spänningen infinner sig tidigt och tar sedan flera nya vändningar . Det är sällan en final i en thriller kombinerar en sådan avsaknad av ”action”, fast ändå skapar nervkittlande dramatik.

Kuriosa är att Hitchcock kringgick produktionskoden som gällde kyssar, vilka vid den här tiden i Hollywood endast fick pågå i tre sekunder. Fast med hjälp av avbrott kunde Bergmans och Grants läppar mötas, skiljas och åter mötas under totalt två och en halv minuter.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg