Strange Days

Strange Days filmrutaUnder 1980-talet föddes vad som senare fick namnet cyberpunk och inom filmen är Blade Runner ett tidigt mästerverk. Strange Days från 1995 kan också inordnas under etiketten cyberpunk, men till skillnad mot Blade Runner är cyberpunken i mycket ett ramverk som innesluter en högst typisk action-thriller.

Vad som ändå gör Strange Days mer fascinerande än snittfilmen inom action-thriller facket är den high tech-manick som i filmen beskrivs mer tekniskt som en ”superconducting quantum interference device”. Hårdvaran fäst på huvudet och mjukvaran i form av en CD-skiva kommer sedan låta mottagaren uppleva något som går utöver virtual reality då hårdvaran kopplar upp sig mot hjärnan.

Utrustningen som från början var framtagen av polisen har nått den svarta marknaden där Lenny Nero (Ralph Fiennes) agerar kurir. Lenny blir indragen i en mordhistoria efter att han fått anonyma brev med filmer skickade till sig. Mordhistorien gäller främst en känd rappare som blivit mördat och spåren leder till polisen.

Cyberpunk är karaktäristiskt för att förena en dystopisk framtidsbild och framskriden teknologi. Strange Days som utspelar sig i ett Los Angeles där stridsvagnar syns på gatorna och där filmens huvudperson överdoserar virtuell verklighet kan checka av dessa två punkter, men som nämndes tidigare låter den sig också uppfångas av en mängd stereotypa inslag i storyn.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆