Point Black

Point Black filmrutaPoint Black (svensk titel: Hämnaren från Alcatraz) är en thriller från 1967 med Lee Marvin i huvudrollen. Tuffingen Lee Marvin är kanske inte den mest mångfasetterade av skådespelare, men hans skarpa yta fungerar väl i denna film.

Walker (Marvin) tros ha dött på Alcatraz efter ha förråtts av kumpanen Mal Reese. Detta får vi reda på i en berättelse som till en början förflyttar sig fram och tillbaks i tid. Walker har emellertid överlevt de två skotten från Reese’s revolver och jagar nu outtröttligt och skoningslöst efter sina 93 000 dollar som var hans andel av ett rån.

Reese i sin tur ingår i en större brottslig organisation, vilket emellertid inte avskräcker Walker och det resulterar i en man mot en hel liga. Vid sin sida har Walker åtminstone kvinnan Chris, som han ganska hänsynslöst utnyttjar för att komma åt sina pengar.

Point Black är en formmässigt sofistikerad film där ljud och bilder överlappas under skiftande scener. Filmens berättande har en visuell ström där sekvenser från förfluten tid och huvudpersonens drömmar blandas med nuet. Regissören John Boorman bjuder oss också på en imponerande bildkomposition.

Filmens upplägg med den ensamma hämnaren som mäter sina krafter mot en numerärt överlägsen motståndare är knappast unikt. Fast detta är ändå en actionthriller som står ut genom den konstfulla formen och med en protagonist som är något av en antihjälte, vilken går över många lik och sårade känslor för att få tag i sina pengar.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Point Black är med på Topplista över bästa thriller filmer.