Spoorloos

Spoorloss filmrutaSpoorloos från 1988 är en egenartad holländsk film av regissören George Sluizer baserad på en roman av Tim Krabbé.

Ett ungt par från Amsterdam – Rex och Saskia – befinner sig på semester i Frankrike. I en tidig scen får de motorstopp mitt i en tunnel utan lampor. Efter Rex (Gene Bervoets) har hämtat en dunk bensin kan de köra vidare, men detta är en av scenerna som bygger upp en olycksbådande känsla i filmen.

Efter att ha stannat vid en vägkrog går Saskia (Johanna ter Steege) in i en affär för att köpa dricka. När Saskia inte återvänder genomsöker Rex först affären och börjar sedan fråga potentiella ögonvittnen som finns till hands. Ett vittne tror sig ha sett henne försvinna med en annan man.

För den som tittar ges ingen förklaring om Saskia följt med frivilligt eller inte. Paret har haft ett gräl, men publiken har också förstått att de har starka band till varandra.

Efter Saskias försvinnande dyker filmens andra huvudperson upp som är Raymond (Bernand-Pierre Donnadieu), en kemilärare och omtyckt familjefar. Han har dock en hemlighet: han kidnappar kvinnor efter att ha erbjudit dem skjuts. Rex som tre år efter Saskias försvinnande fortfarande undrar vad som kan ha hänt (”Spoorloss” är ett holländskt ord som kan översättas till ”spårlöst”), kommer slutligen i kontakt med Raymond.

Spoorloos är en film med väl gestaltade karaktärer. Den delar inte med sig av alla fakta utan publiken tvingas delvis gissa hur det förhåller sig med de faktiska omständigheterna under tiden berättelsen fortgår. Den bryter också mot konventioner i sin berättarstruktur då huvudpersoner tvingas lämna föreställningen innan sista scenen. För den som gillar en kuslig film som är mystisk snarare än innehållandes våldsscener är Spoorloos definitivt ett filmtips.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Spoorloos är med på Topplista över bästa thriller filmer.