Stumfilm

Bästa stumfilmer

20. The Thief of Bagdad (1924)
Storslaget filmäventyr med Douglas Fairbanks som förvandlas från tjuv till hjälte. Filmen anknyter till sagoberättelserna Tusen och en natt och här finns en del klassiska scener, inte minst när rökpuffar frammanar en hel armé utanför Bagdads stadsport.

19. The Birth of a Nation (1915)
D. W. Griffith var en av de viktigaste för filmkonstens utveckling under stumfilmsepoken och den storslagna The Birth of a Nation är kanske hans bästa film. Filmen är också en av historiens mest kontroversiella på grund av dess glorifiering av Ku Klux Klan.

18. The Strong Man (1926)
Harry Langdon har inte blivit lika ihågkommen som Charlie Chaplin, Buster Keaton eller Harold Lloyd. Men han var en gång i tiden en av komedifilmens stora namn och The Strong Man är kanske hans allra bästa film.

17. The Wind (Stormen, 1915)
Den kanske störste svenske regissören under stumfilmseran Victor Sjöström flyttade till Hollywood 1924 och hans kanske främsta film där var The Wind. Vi fängslas av ett drama där den främmande miljön och ständigt pinande vinden bryter ner huvudkaraktären som spelas av Lillian Gish.

16. Wings (1927)
Flygscenerna under första världskriget var för sin tid häpnadsväckande realistiska och likaså gäller det skildringen av markstrider. När den allra första Oscar-statyetten för bästa pris delades ut gick utmärkelsen till denna film.

15. City Lights (1931)
Charlie Chaplin står för manus, regi och återfinns så klart som den vanlige luffaren i huvudrollen. City Lights är en av Chaplins mest populära filmer och fängslar även många som normalt sett inte tycker om stumfilmer särskilt mycket.

14. The Kid Brother (1927)
Uppbyggd som en enkel historia om den ringaktade som till slut axlar hjälterollen. Harold Lloyd triumferar med oändlig finurlighet i många scenografiska bravadnummer.

13. Kabinet des Dr. Caligari (1920)
En konstfilm där dekorerna bär spår av expressionistisk konst med avbrutna linjer och deformerade miljöer. Detta blandas med skarpa skugglinjer i den suggestiva berättelsen om somnabulisten Cesare.

12. Tabu (1931)
Berättelsen om den unge pärldykaren Matahi och hans älskade Reri. Deras unga kärlek på en söderhavsö befinns emot sederna eftersom Reri har utvalts i en rit att förbli oskuld. Med enkla medel som präglas av det dokumentära skapas stor filmkonst.

11. Pansarkryssaren Potemkin (1925)
Sergej Eisensteins klassiska stumfilm berättar historien om ett myteri som uppstår på Pansarkryssaren Potemkin. Filmens visar upp regissörens berömda montageteknik och innehåller den kända scenen med barnvagnen som rusar nerför den långa trappan.

10. The Crowd (1928)
Den manlige huvudpersonen vill ta sig upp från den stora massan och skaffa sig en position, men hans strävan slår fel. King Vidors verklighetstrogna skildring av vardagslivet i New York är fortfarande sevärd och i viss mån aktuell.

9. Safety Last! (Upp genom luften, 1923)
Harold Lloyd bjuder på hisnande stunts och balansnummer. Här finns en utsökt komisk tajming och en roande intrig. Fast det är så klart det klassiska klätternumret som är filmens höjdpunkt och faktiskt skrämmer än idag.

8. The Kid (1921)
En rörande historia, fast fri från sentimentalitet, med Charlie Chaplins luffargestalt som omhändertagare av ett övergivet barn. Här finns bland annat den fantastiska scenen där Chaplins karaktär förvandlas till en ängel.

7. Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922)
En symfoni i skräck av F.W. Murnau i den första filmatiseringen av Bram Stokers Dracula, förmodligen än idag den bästa. En story full av levande symbolik som bistås av en fasansfull och vacker inramning.

6. Sherlock Jr. (Fart, flickor och kärlek, 1924)
Buster Keatons spelar en filmmaskinist som samtidigt studerar konsten i att vara detektiv. Han har också förmågan att drömma sig bort på sin arbetsplats, vilket gestaltas i den mest fantastiska drömsekvens. Varenda slapstick är utförd med stor precision.

5. Körkarlen (1921)
Den kanske bästa svenska stumfilmen, regisserad av Victor Sjöström. En film insvept i sepiafärg och stämningsfull musik berättar om en legend som säger att den person som har levt som en syndare och är sist att avlida under året kommer bli den nye körkarlen.

4. The Gold Rush (Guldfeber, 1925)
Mästerlig stumfilm med Charlie Chaplin som sökande efter guld i Klondike. Här finns bland annat de berömda scenerna när Chaplin äter upp sin sko och när han låter sin gaffel och kniv dansa med varandra.

3. The General (1926)
Tempofyllt när lokföraren Johnny Gray i form av Buster Keaton drar ut i krig. Minnesvärda scener när Keaton oförhappandes blir sittande på ånglokets koppelstång och när han hamnar med huvudet i kanonen.

2. Metropolis (1927)
Fritz Langs stumfilmsklassiker skildrande en futuristisk stad där människor är indelade i arbetare och arkitekter. Fantastisk story i komplex film med revolutionärt budskap.

1. Sunrise: A Song of Two Humans (1927)
Fascinerande filmiska effekter kombineras med utsökt berättande med stämningsfull inramning. Filmen har en melodramatisk sida, men sådant går att överse med när allting annat faller på plats. Intar platsen som bästa stumfilm på denna lista.

Sunrise filmruta

Om stumfilm

Filmens begynnelse utgjordes av stumfilm. Skådespelarna använde sig av pantomim: kroppsspråk och även läpprörelser.

För berättandet använde sig stumfilmen också av textskyltar som dök upp emellanåt och hjälpte publiken att följa med i händelseutvecklingen. Dessutom fungerade musik som stämningsskapande och förmedlare av dramatiska effekter – detta var något som brukade framföras av musiker i filmsalongen.

Den mest populära genren var förmodligen komedin. Hollywoods största namn var Charlie Chaplin och han verkade inom denna genre som både skådespelare och filmmakare.

De verbala skämten fick – på grund av mediets begränsningar – stå tillbaka inför de fysiska. Dessa så kallade slapsticks kunde vara drastisk dratta-på-ändan-komik, typisk i Oliver Hardys och Stan Laurels filmer som Helan och Halvan. Det kunde också röra sig om uppfinningsrika och farliga stunttrick av Buster Keaton eller Harold Lloyd.

Även utanför USA nådde stumfilmen framgång både kommersiellt och konstnärligt. I Tyskland fanns F.W. Murnau och i Ryssland Sergej Eisenstein. Från Sverige importerades regissören Mauritz Stiller och skådespelaren Greta Garbo till Hollywood.

Du kan läsa mer om stumfilm på Stumfilmsbloggen.se.

Lämna en kommentar