The Awful Truth

The Awful Truth filmrutaUnder 1930-talet formades en ny slags komedi som fick namnet ”screwball” – filmen It Happened One Night från 1934 brukar anges som startpunkt. Även om dessa filmer kan karaktäriseras som romantiska komedier ägde dem ett antal särdrag. Relationen kvinna och man var betydligt mer jämställd än den brukade framställas vid denna tid och förutom att en sexuell attraktion förekom utgjorde dem ett slags team, vilket till exempel kan ses i His Girl Friday.

En skådespelare som deltog i många screwball komedier var Cary Grant och han spelar en av huvudrollerna jämte Irene Dunne i The Awful Truth (Min fru har en fästman heter svenska titeln) från 1937. De utgör i filmen det gifta paret Lucy och Jerry Warriner, men när dem båda upptäcker att den andre vänstrar följer en skilsmässa.

Det dröjer inte allt för länge innan de båda hittar nya partners och så fort skilsmässan träder i kraft stundar nya giftermål. Fast desto närmare dem nalkas detta datum, desto mer tycks det klarna var den genuina kärleken finns.

The Awful Truth har trots sin ålder inte förlorat sin komiska briljans och får hållas som en av de bästa av de screwball komedier som gjordes på 1930-talet och början av 1940-talet. För regi står Leo McCarey som annars kanske är mest känd som regissör till Duck Soup med Bröderna Marx.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆