Die Hard

Die Hard filmrutaDie Hard är en av de klassiska actionfilmerna från 80-talet och den som gav Bruce Willis hans stora genombrott. John McTiernan står för regi.

John McClane (Willis) som till vardags är polis i New York anländer till Los Angeles för att träffa sin fru på hennes arbetsplats som råkar vara en stor skyskrapa. Han anländer till företagets julfest precis när vad som till synes är en terroristgrupp tar över tillställningen. McClane får nytta av sina kunskaper som polis och som en effektiv enmansarmé lyckas han sätta många käppar i hjulet för den plan som Hans Gruber (Alan Rickman) – ledaren för terroristerna – har i åtanke.

Die Hard lyckas med vad en actionfilm enligt det klassiska snittet ska. Den ger oss ett spektakel där underhållningen består av uppdriven spänning och inslag av humor.

Filmen är väldigt tydlig när det gäller vilka som har onda respektive goda avsikter. Likaså med vilka som besitter kompetens och är i avsaknad av detta. Polischefen är en aning tröttsam i sin imbecilla framtoning, men han behövs tydligen för att sänkas till bottennivån i kompetensligan.

Bruce Willis – vars kanske starkaste egenskap som skådespelare är naturligheten – representerar med all tydlighet den ”den vanliga människan” i kontrast med det glamorösa och penninghungriga klimatet som råder i skyskrapan som ägs av ett japanskt företag. Det är ingen slump att det på slutet är en från armen lossad Rolex-klocka (en present till hans fru från företagsledningen) som ser till att den goda sidan får en slutgiltig seger.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Die Hard är med på Topplista över bästa action filmer