En spökskrivare (Evan McGregor) anlitas för att avsluta arbetet med den före detta engelska premiärministerns, Adam Langs, memoarer. Vid tiden för detta blir Lang (spelad av Pierce Brosnan) anklagad för förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna i underlättandet av transporter till USA av misstänkta terrorister.
Spökskrivaren, som sonika kallas ”The Ghost” i filmen, blir nu indragen i en utrikespolitisk härva. Han får snart också anledning att betvivla att den förra spökskrivaren omkom i självmord som det officiellt tillkännagetts.
The Ghost Writer är regisserad av Roman Polanski och den Polenfödde regissören har onekligen satt sitt avtryck i filmen. Det beundransvärda med Polanskis grepp är att han undviker de sedvanliga skrämseleffekterna och andra typiska gimmicks som är alltför vanligt förekommande i filmer nu för tiden. I scener där spänningen drivs upp och publiken förväntar sig en omskakande kulminering avstår Polanski från att ”lägga in stöten”.
Precis som i hans klassiker Rosemary’s Baby (1968) uteblir således de högljudda effekterna, i stället ser han till oroskänslorna blir bestående från scen till scen. Vad han dock inte avhåller sig från är att låta den minst misstänkte i slutändan bli den utpekade.
Rollbesättningen övertygar starkt i The Ghost Writer. Evan McGregor gestaltar en nedtonad men ändå engagerande karaktär, som inte hemfaller åt höga ideal utan att för den skull bli någon antihjälte. De kvinnor som finns i birollerna har i sin tur befriande vardagliga utseenden.
Filmen är också ett utrikespolitiskt inlägg med en stark konspiratorisk efterklang där CIA och den amerikanska vapenindustrin agerar bakom kulisserna. Adam Langs rollgestalt för också tankarna till Tony Blair och även sinnebilden av George Bush finns indirekt representerad.
Filmens betyg:
The Ghost Writer är med på Topplista över bästa thriller filmer.