Grapes of Wrath från 1940 är en filmatisering av romanen med samma namn som utkom året innan filmen, skriven av den amerikanska författaren John Steinbeck.
Som vanligt i Steinbecks berättelser är den amerikanska södern skådeplats. I The Grapes of Wrath måste ett antal familjer i Oklahoma lämna sina hem då hänsynslösa markägare yrkar på tomterna som de boende skött om i flera generationer.
Tom Joad (spelas här av Henry Fonda och bygger på samma historiska person som bland annat Bruce Springsteen namngivit albumet The Ghost of Tom Joad efter), som just blivit frisläppt ur fängelse återvänder precis i tid för att bli med på den långa resa som hans familj tvingas göra mot Kalifornien. Kalifornien står för en möjlighet till arbete, men USA som vid denna tid lider av depressionens efterdyningar är ett land med få möjligheter.
Joads familj hamnar på arbetscampingar där gnidna arbetsgivare vet precis hur lite de kan betala och ändå få arbetskraft.
The Grapes of Wrath regisseras av John Ford – mest känd för en rad westerns, fast också mannen bakom flera storartade filmer utanför genren. Precis som i Fords westernfilmer skildras den amerikanska historien och dess folk på ett autentiskt och personligt vis. I den stillsamma skildringen finns också en oerhörd subversiv kraft: berättelsen visar upp en värld där samhället i sig medför att människor måste be om lov för att få arbeta. Många nekas till vilket fattigdom blir följden.
Joads familj möter misär och får se mängder av andra familjer som tillsammans förvandlas till en flytande ström av arbetare. Det finns ändå ljusa inslag och inte minst i slutet då förhoppningar om bättre tider låter sig anas.
Filmens betyg: