The Last Detail

The Last Detail filmrutaJack Nicholson som är en av de största amerikanska skådespelarna var kanske som allra bäst på 1970-talet då han medverkade i filmer som Five Easy Pieces, Carnal Knowledge, Chinatown, Gökboet och så filmen som här ska recenseras: The Last Detail (svensk titel: Det hårda straffet).

Marinofficerarna Billy Buddusky (Nicholson) och Richard Mulhall (Otis Young) får uppdraget att eskortera Larry Meadows (Randy Quaid) till en anstalt då denne ertappats med att stjäla 40 dollar från en välgörenhetsinsamling. Eftersom välgörenheten sköttes av en fru till en högt uppsatt på flottan får Meadows ett anmärkningsvärt hårt straff.

När Buddusky och Mulhall upptäcker att Meadows är kleptoman och i övrigt alldeles oförargligt börjar dem fatta tycke för honom. När de anlänt till Portsmouth där anstalten är belägen söker de upp hans mor och drar runt på stan i stället för att genast uppsöka anstalten.

Storyn är inte särskilt märkvärdig, men detaljerna övertygar rakt igenom vare sig det är skådespeleriet eller dialogen. Regissören Hal Ashby låter karaktärernas egenskaper framträda allt eftersom och låter det delvis vara publikens sak att uppfatta orsakssammanhang.

Det finns klara motstycken i hur Nicholsons karaktär i The Last Detail ställer sig på den svages sida samt försöker få denne att lösgöra sig från sin passivitet med dennes karaktär McMurphy i Gökboet två år senare.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg