The Roaring Twenties

The Roaring twenties

The Roaring Twenties (svensk titel Då lagen var maktlös) skildrar förbudstiden i USA som blivit kallat just the roaring twenties – ibland översätts det på svenska till det glada tjugotalet. Det glada tjugotalet, eller det vilda tjugotalet, kännetecknades av högkonjunktur (dvs. till och med börskraschen hösten 1929), men också av spritförbudet som trädde i kraft 1920 i USA.

Spritförbudet ledde till uppkomsten av bootleggers och svartklubbar. Den organiserade brottsligheten fick en stor uppgång. Eran är förstås filmatserad i en mängd tappningar. I The Roaring Twenties från 1939 syns James Cagney och Humphrey Bogart i två av huvudrollerna. Bogart var vid denna tiden i en stjärna av samma storlek som Cagney och det är den senare som är huvudpersonen.

Vi möter dem först som plutonkompisar under första världskriget och sedan när de återvänt får Eddie (Cagney) erfara en hemkomst från kriget där han blir arbetslös. Han blir till slut en av de många som jobbar för en bootlegger (spritlangare). Men snart startar han en egen rörelse som växer i storlek efter han på nytt stött på George (Bogart) och de slagit sina påsar ihop.

Eddie har på kort tid blivit en höjdare i den undre världen precis som för George. Tills börskraschen äger rum och Eddie på lika kort tid förlorar all sin status. Men än så behöver inte avslöjas här. Det kan dock nämnas att Raoul Walsh står för regi.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

The Roaring Twenties är med på Topplista över bästa gangsterfilmer.