The Shining

The Shining filmrutaThe Shining är en av tidernas mest hyllade skräckfilmer och har Jack Nicholson i huvudrollen som Jack Torrence. Jack Torrance är den misslyckade författaren som tar med familjen, hans fru Wendy och sonen Danny till ett hotell där han fått anställning som vaktmästare. Detta är under vinterhalvåret då hotellet är stängt, men Jack är huvudsakligen där för att kunna ägna sig åt skrivandet på en ny bok.

Snart efter de anlänt börjar sonen se syner, vilka gäller hotellets förflutna och inkluderar mord. Till råga på allt begicks dessa av den förre vaktmästaren gentemot hans döttrar och fru.

Medan synerna uppträder alltmer börjar Jack bli alltmer frustrerad över skrivkramp och frustrationen övergår allteftersom till vansinne. Att något hemskt ligger i luften blir påtagligt då han sätter kommunikationerna med omvärlden ur spel.

Skräckeffekterna förstärks inte med blod och våld utan det är våra nerver som angrips medan väntan på något fasansfullt successivt byggs upp. Det finns flera klassiska scener i The Shining. En av de mer bisarra är då sonen Danny skriver ”REDRUM” på badrumsfönstret med ett läppstift, vilket snart både modern och vi som tittar inser vad det blir baklänges. Ihågkommet är också Jacks replik ”Here’s Johnny!” som är hämtad från det amerikanska TV-programmet The Tonight Show (där Johnny Carson var programvärd) och flyttat till en helt annan miljö.

Filmen som bygger på en roman av Stephen King är regisserad av Stanley Kubrick.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆