The Thing

The Thing filmrutaJohn Carpenter slog igenom på allvar med skräckfilmen Halloween och även The Thing från 1982 har en del av skräckfilmens berättande över sig. I huvudrollen ser vi Kurt Russell som Carpenter också samarbetade med i sin föregående film Flykten från L.A.

The Thing utspelar sig på Antarktis där en forskningsbas är belägen. En säregen livsform från yttre rymden som slagit ner på jorden flera hundra år tidigare väcks till liv efter lång tids dvala under isen. Livsformen reproduceras sig som ett virus genom att ta över andra livsformer, inklusive mänskliga.

Det är spännande och välgjort i en film vars berättarupplägg liknar det som fanns i tidiga filmatiseringar av mysterier som And Then There Were None, där ett antal personer är samlade på en isolerad plats och där en efter en oskadliggörs medan frågan ständigt växer kring vem som ligger bakom försvinnandena.

Filmen bygger på The Thing from Another World från 1951 och dessutom gjordes en remake av The Thing som gavs samma namn 2011.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension: Oskar Strandberg