Top Gun

Top gun filmrutaNär första världskriget ägde rum var det första gången en viktig del av striderna utkämpades i luften och det var då begreppet ”flygaress” kom till. Den tidens Röde baronen heter i filmen Top Gun Maverick och gestaltas av Tom Cruise. Nu är det 80-tal och Pete ”Maverick” Mitchell har fått chansen att utbilda sig på Fighter Weapons School, vilken bara har plats för en handfull män, de allra bästa.

Top Gun blev en publiksuccé när den gick upp på bio 1986. Det finns en väl anlagd story och även om dialogen inte alltid är sylvass håller den bra klass i långa partier. Kanske är det ändå på den visuella biten Top Gun imponerar mest. Regissören Tony Scott, som är yngre bror till Ridley Scott, fick sitt genombrott med denna film och hans speciella estetik som ibland för tankarna till reklamfilm gör sig bra just här.

Detta var också en period då filmer gärna skulle ha ett bra soundtrack, inte minst var detta en viktig komponent inom actionfilmen. Top Gun har detta med musik gjord av Harold Faltermeyer som också skulle komponera soundtracket till Snuten i Hollywood.

Top Gun är en film med mycket manligt testosteron och ibland tenderar det bli aningen för mycket. Fast den lyckas återge adrenalinet som överljudshastigheten skapar, vilket gjordes kanske än bättre några år innan i filmen The Right Stuff (1983). För flygscenerna fick filmteamet bakom Top Gun bland annat låna F-14 plan från den amerikanska militären.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg

Top Gun är med på Topplista över bästa action filmer.