Vid himlens utkant är en tysk-turkisk film från 2007 och har två originaltitlar, en för respektive språk: Auf der anderen Seite och Yaşamın Kıyısında. Den vann pris för bästa manus på filmgalan i Cannes.
Filmen följer ett par personer vars vägar korsas på överraskande vis. När Nejat som är lärare i Bremen träffar sin far i hemstaden Istanbul har han flyttat ihop med den före detta prostituerade Yeter. När Yeter dör bestämmer sig Nejat för att leta upp hennes dotter Ayten.
Enligt hennes mor är Ayten studerande, fast egentligen är hon politisk aktiv i en motståndsrörelse. Efter att ha tvingats fly från Istanbul hamnar hon i Tyskland där hon gömmer sig undan och underlåter att söka asyl.
Vid himlens utkant har ett slags svagt mönster där de inblandade till synes inte är vad de har uppgett och även om deras livsvägar korsas finns det en asymmetri som gör sig gällande. Det är på en ytan anspråkslös dramafilm, fast där manus och skådespeleri övertygar rakt igenom.
Detta är också en politisk film som visar upp hur motståndare till regeringen i Turkiet får en hårdför behandling och där den tyska staten inte alltid är särskilt mån om skydda de som flytt eller är villiga att tillskriva dem status som politiska flyktingar.
Filmens betyg:
Recension av Oskar Strandberg