War of the Worlds från 1953 inleds på ett sätt som skedde i It Came From Outer Space (Invasion från Mars, 1953) och som är en beprövad upptakt för detta slags science fiction på film: ett objekt från skyn störtar mot jorden, men vad som tros vara en meteor visar sig vara allt annat än en livlös stenbumling. I War of the Worlds faller det dock inte bara ett märkligt föremål från rymden utan massvis av dem tar mark över hela jordklotet. Snart visar det sig vara en invasion och den kommer från Mars.
Likt många av de filmer i genren som kom på 1950-talet kan även denna ses som en allegori över Kalla kriget där de gröna rymdvarelserna symboliserar det röda hotet, det vill säga kommunismen och den antagonistiska supermakt som också förfogade över massförstörelsevapen.
War of the Worlds som bygger på H.G. Wells romanförlaga imponerar på flera plan. Det har märkbart lagt mycket resurser på filmen och specialeffekterna var för sin tid magnifika. Idag framstår detta ändå som en film där underhållningsvärdet kommer främst medan en del annat har åldrats betydligt, likt många science fiction-filmer från 1950-talet.
Det har förstås gjort remakes – bland annat en Steven Spielberg-version från 2005 med Tom Cruise i huvudrollen. George Pal som producerat filmen skulle även producera The Time Machine (1960) som var annan H.G. Wells-filmatisering.
Likt i Independence Day (1996) prövar militären alla sina vapen mot utomjordingarnas farkoster, men utan verkan. Fast i War of the Worlds visar det sig att sårbarheten finns på ett annat plan, vilket dock inte ska avslöjas mer om här.
Filmens betyg:
Recension av Oskar Strandberg