All About Eve

All About Eve filmrutaAll About Eve (Allt om Eva, 1950) är skriven och regisserad av Joseph L. Mankiewicz. Detta är också hans stora mästerverk.

I inledningen vilseleder både kameran och berättarrösten publiken innan vi slutligen förstår vem som är denna Eve (spelad av Anne Baxter). Men strax hoppar berättelsen tillbaka i tiden och det blir på nytt oklart vem denna Eve egentligen är.

Filmen har dock två centrum och den mest färgstarka karaktären är ändå Margo som porträtteras lysande av Bette Davis. Margo är en teaterstjärna desillusionerad inför sin beundrarstatus: ”De vill bara ha något att göra tills gångarna är tömda”, är hennes reaktion efter publikens stående ovationer och autografjägare avfärdar hon som vargar som jagar i flock, vilka inte ens har tid att se hela föreställningen.

När Eve dyker upp som en tillgiven, men modest beundrare till teateraktrisen Margo och pjäsförfattaren Lloyd Richards fattar både hon och väninnan Karen tycke för den till synes harmlösa Eve. Den anspråkslösa och oförargliga Eve har dock egna drömmar och dessa kommer nu närmare att förverkligas.

Kontakten med den yngre Eve och det ökade intresset för henne i umgängeskretsen leder dock till att Margo börjar visa sina sämsta sidor. Filmens kanske starkaste tema handlar om åldersfixering och det gestaltats genom Margos självömkan och sviktande självförtroende.

Även den svårbemästrade konsten att vara en framgångsrik kvinna framställs av henne som en omöjlig balansgång: Margo känner avund inför Eve som enligt henne är ung, feminin och hjälplös – precis vad hon själv skulle vilja vara. Att göra en långvarig och framgångsrik karriär som kvinna tycks inhysa all slags oönskad problematik.

Dialogens glöd slocknar aldrig i All About Eve och bärs framför allt upp av Margos enastående – ofta av förbittring – slagfärdiga repliker som återspeglar hennes inre bestörtning över att vara en åldrande kvinna med massor kvar att ge.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★★