His Girl Friday

His Girl Friday filmrutaHis Girl Friday (svensk titel: Det ligger i blodet) är en screwballkomedi av Howard Hawks med Cary Grant och Rosalind Russell i huvudrollerna som tidningsredaktör respektive journalist.

Filmens inleds med att Hildy Johnson (Russell) söker upp sin chef Walter Burns (Grant) på tidningsredaktionen och meddelar att hon tänker säga upp sig. Detta med omedelbar verkan eftersom hon ska gifta sig med försäkringsmannen Bruce inom några dagar och helt byta livsstil.

”You can’t quiting … you’re a newspaper man”, säger Walter varpå Hildy svarar: ”It’s therefore I’m quiting, I wanna go someplace I can be a woman”. I detta replikskifte etableras grundtemat för filmen: den medryckande yrkeskarriären kontra det genuina familjelivet.

Walter gillar inte läget och insisterar på att få träffa mannen som Hildy ska gifta sig med. Han tar sedan tillfället i akt och bjuder dem på lunch och improviserar snabbt fram en plan hur han ska få Hildy att återvända till tidningsvärlden .. och till honom. Det är inte bara sin bästa journalist han håller på att förlora utan det finns känslomässiga motiv inblandade.

Det senare är typiskt för en screwball där en uppflammande kärleksrelation lurar mellan raderna. His Girl Friday har också likheter med Bringing Up Baby som Howard Hawks regisserade två år tidigare. Cary Grant spelade en av huvudrollerna även i denna film och då var det hans instundande giftermål som Katherine Hepburns karaktär gjorde allt för att stoppa.

Till skillnad mot Bringing Up Baby har His Girl Friday betydligt mer svärta. Den har rentav en tragisk sida som visar hur människan låter sin strävan och behovet av regelbunden spänning gå före bildandet av en familj. Det blir väl teatraliskt ibland – och hysteriskt – men filmens intrig har ett verkligt driv och Grant är underhållande som den hänsynslösa och arroganta tidningsbossen. Även om filmen följer sin genres konventioner elaboreras det skickligt och filmen är inte att betrakta som förutsägbar.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆