Många filmer har gjorts som skildrar andra världskriget; det har handlat om skildringar från fronter, från fångläger eller förintelseläger, från luften eller under havsytan. I Undergången (Der Untergang, 2004) utspelar sig de flesta scenerna i den bunker där Adolf Hitler hade sitt högkvarter.
I inledningen visas hur Traudl Junge (Alexandra Maria Lara) väljs ut av Hitler själv som dennes sekreterare och det är bland annat hennes självbiografi som filmen baserar sig på.
Vi flyttas sedan fram några år där Tyskland, som i krigets inledningsskede såg starkt ut, står inför ett ofrånkomligt nederlag. De allierade har tagit kontrollen över Västeuropa och Röda armen har omringat Berlin där Hitler och dennes närmaste medarbetare finns.
Ingen spelfilm har tidigare gestaltat Hitler lika närgående och Bruno Ganz som porträtterar führern gör det magnifikt. Hitler är vid detta skede av kriget nedbruten, desillusionerad och delvis sinnesförvirrad. Även då han till slut inser att nederlaget är ett faktum föresvävar det honom aldrig att överlämna sig levande till motståndarsidan.
Filmen skildrar den totala undergången, vilken utgörs på många plan. Bortom det militäriska finns den ideologiska undergången – de som satt all sin tillit till Hitlers mål har i vissa fall råkat i en sådan ställning att de inte har någon livstro i en värld där Tredje riket har fallit.
I Undergången utspelar sig också flera scener i Berlin där totalt kaos råder. Paniktillståndet förbättras inte av att ingen utrymmesplan finns, vilket tvingar invånarna att ibland stanna kvar i staden medan andra kämpar i patriotisk anda mot en säker död. Många otäcka scener förekommer.
Filmens betyg:
Undergången är med på Topplista över bästa krigsfilmer.