Kriminalfilm

Bästa kriminalfilmer

20. Thief (1981)
Frank som spelas av James Caan livnär sig på sin expertis att ta sig in i stöldsäkra kassaskåp. Michael Mann visste redan i sin långfilmsdebut som regissör hur spänning och brott paras väl.

19. Out of Sight (1998)
George Clooney som cool bankrånare med finurliga tricks i rockärmen. Jennifer Lopez som smart polis och sexig hägring för hjälten. Regissören Steven Soderbergh blandar in lagom mycket lättsamhet för att utvinna god underhållning.

18. The Driver (1978)
Ryan O’Neil spelar den lakoniske bilföraren som vet exakt vad han ska göra bakom ratten. Bruce Dern spelar kommissarien som till varje pris vill ta fast honom för medverkan till rån.

17. The Town (2010)
Några bankrånare i Borton utför en lyckat rån, men ett vittne skapar orosmoln på himlen. Autentiskt actiondrama som har många likheter med Heat och står sig även kvalitetsmässigt bra i jämförelse med förebilden.

16. The Killing (1956)
Innan Stanley Kubrik fick tillgång till större budgetar gjorde han denna deckare i svart-vitt där många karaktärer skildras väl och på olika sätt bidrar till ett dynamiskt drama. De yttre förutsättningarna är genomförandet av en stöt mot en kapplöpningsbana.

15. The Friends of Eddie Coyle (1973)
Peter Yates visar än en gång att han är en av de bästa på utpräglade realistiska kriminalfilmer. Storyns knutpunkt är Eddie Coyle som tjänar pengar genom att vara mellanhand mellan en vapenförsäljare och några bankrånare med säregna metoder.

14. Donnie Brasco (1997)
Johnny Depp spelar huvudrollen i form av infiltratören Donnie Brasco. Han nästlar sig framgångsrikt in i en maffiafamilj, fast till den grad att hans överordnade börjar misstänka att han fått smak för det kriminella livet.

13. High Sierra (1941)
Humphrey Bogart och Ida Lupino som två oroliga själar som träffas då ett rån planeras. En spännande actionthriller där temat också gestaltar hur en man dras mot sin egen undergång – det enda som återstår efter att ens öde är har blivit beseglat.

12. Bullitt (1971)
Realistisk kriminalhistoria från 70-talet med Steve McQueen som polisen Frank Bullitt. Bullitt har ansvaret då ett maffiavittne ska skyddas, men då problem uppstår tvingas han till okonventionella metoder. Filmen är lyckad såväl i aspekten av komplext drama och förmedlare av spänning.

11. Fargo (1996)
Steve Buscemi och Peter Stormare som skjutglada kidnappare och Frances McDomand som smart polis i bröderna Coens kanske bästa film. Oväntad humor och miljö för en kriminalhistoria med en hel del våld.

10. Reservoir Dogs (De hänsynslösa, 1992)
Quentin Tarantinos genombrottsfilm och kanske hans främsta verk. I stort sett allt filmas från ett rum, fast tack vare det som framkommer i dialogen och i vilken ordning karaktärerna presenteras spelas ett större scenario upp i vårt medvetande.

9. Odd Man Out (1947)
En av de bästa brittiska filmerna som gjorts där Carol Reed skapar ett rikt drama som mestadels utspelas under en lång natt där en skottskadad IRA-ledare söker efter skydd.

8. Fallen Angel (1945)
Dana Andrews var en av de mest gångbara skådespelare i rollen som en man på rätt sidan om lagen i flera imponerande kriminaldramer under 1940- och 1950-talen. I Fallen Angel spelar han en något annorlunda karaktär med viss desperation som får honom att balansera sina utvägar på den moraliska vågen.

7. Rififi (1955)
Ett av kriminalfilmens mest inflytelserika verk där några av genrens stilelement finns med för första gången. Särskilt den långa scenen under ett kuppförsök där inte en replik ges under lång tid förhöjer realismen och skapar en ny slags spänningsnerv.

6. Heat (1995)
Blytung action med Al Pacino och Robert De Niro. Kommissarien Vincent Hanna (Pacino) är bra på sitt jobb men har ett trassligt familjeliv och Neil McCauley (De Niro) är den intelligente ledaren för en professionell rånarliga som vill omordna sitt liv efter han genomfört en sista stöt.

5. The French Connection (1971)
Gene Hackman spelar den våldsamma polisen ”Popeye” Doyle som tillsammans med sin partner försöker spåra en stor heroininförsel från Frankrike. En film med otrolig energi och autencitet som gör den till nummer ett på denna lista över bästa actionfilmer.

4. Riddarfalken från Malta (The Maltese Falcon, 1941)
Humphrey Bogarts främsta roll som privatdetektiven Sam Spade, en skapelse av deckarförfattaren Dashiell Hammet. Välkomponerat persongalleri berikar under färden genom denna perfekt utmejslade intrig.

3. Touch of Evil (1958)
Orson Welles antagligen största mästerverk vid sidan av Citizen Kane. Hans filmteknik skapar en film utöver det vanliga och även stämningen i filmen uppvisar en anmärkningsvärd desillusionerad och cynisk värld.

2. Out of the Past (1947)
En film noir som har alla ingredienserna: en skön, men svekfull femme fatal, en iskall hjälte porträtterad av Robert Mitchum och en skarp dialog som snålar precis lagom med ordflödet samt en upplösning som håller publiken på det hala.

1. In the Heat of the Night (1967)
Storartat samhällsförankrad kriminalhistoria. Samspelet mellan en vit och svart polis är lysande och bjuder på överraskningar därtill. Nummer ett på listan över bästa kriminalfilmer.

In the Heat of the Night filmruta

Kriminalfilm som genre

Kriminella handlingar på film är knappast en ovanlig syn utan snarare ett högst populärt drivmedel för en story. Det finns därför svårigheter i att definiera genren i aspekter av stilinslag. Den är snarast att betrakta som en samlingsbeteckning för film noir, gangsterfilm samt en del thrillers och actionfilmer.

Temat är förstås brott av de diverse slag och oavsett om det rör sig om bankrånarligor som agerar med våld (Bonnie and Clyde, The Getaway) eller om det handlar om en smart uttänkt kupp (Italian Job, The Thomas Crown Affair) är det inslag som får många av oss att vilja följa upplösningen till sitt slut.

Brott på film är naturligtvis mycket mer än bara rån och om denna lista inte avgränsats i den mån som skett kunde det till exempel inkluderas rättegångsfilmer samt betydligt fler filmer med mord i centrum, den senare kategorin brukar dock genremässigt ligga närmare thrillern.

Lämna en kommentar